W piątek 28 kwietnia 2017 r. uczniowie klas IV-VI podjęli się ważnego wyzwania, by pod kierunkiem wychowawcy przygotować tzw. Dzień witaminowy. Ze świeżych, bogatych w rożne witaminy, przyniesionych do szkoły produktów - głównie owoców i warzyw dzieci zrobiły na pierwszych dwóch godzinach smakowite, kolorowe surówki, sałatki i kanapki. Celem akcji było propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych, a przede wszystkim zwrócenie uwagi dzieciom na właściwy dobór witamin w codziennym jadłospisie i zachęcenie do spożywania owoców i warzyw w stanie świeżym jak i przetworzonym, które zawierają w sobie wiele wartości odżywczych (tak potrzebnych dla prawidłowego rozwoju dzieci). Był też czas na degustację i własną ocenę pracy kolegów czy koleżanek. Efekty naszej pracy przedstawiają zdjęcia. W tym miejscu warto przypomnieć, by stosować 5-posiłkowy system odżywiania się wzbogacony owocami i warzywami. Proszę nie zapominać o wodzie mineralnej lub sokach wykonanych ze świeżych owoców. Spożywanie diety bogatej w witaminy i minerały, pozbawionej ciężkostrawnych posiłków i tak zwanych pustych kalorii, poprawia kondycję skóry, samopoczucie, organizm staje się bardziej odporny na choroby i wydłuża życie.
|