Główna | Rejestracja | Wejdź | RSSPiątek, 2024-11-22, 3:57 AM

SP Fundacji Elementarz w Jankowicach

Menu
Kategorie
Moje artykuły [387]
Formularz logowania

Artykuły

Główna » Artykuły » Moje artykuły

Tłusty czwartek

Pamiętając o tradycji spróbowaliśmy  pysznych pączków. A skąd wywodzi się tradycja „tłustego czwartku”? Otóż w ostatnie dni zapustne, zwane diabelskimi lub ostatkami, zabawom i jedzeniu nie było umiaru. Raczono się tłustymi słodkościami - racuchami, blinami i pampuchami oraz ciastem nadziewanym słoniną i smażonym na smalcu. Stąd pochodzi tradycja "tłustego czwartku", który rozpoczynał "tłusty tydzień", wieńczący karnawał. Dziś z bogactwa dawnych obyczajów pozostał tylko "tłusty czwartek", w którym królują na naszych stołach pączki i faworki, czyli chrust. Historia pączka sięga czasów rzymskich. Ostatnie dni karnawału w starożytnym Rzymie były czasem zabawy, obfitego jedzenia i picia. Wszyscy z lubością spożywali wówczas tłuste potrawy, w szczególności pączki. W Polsce zwyczaj smażenia tego specjału pojawił się w XIX wieku. Także obecnie najwięcej pączków zjada się na koniec karnawału. Mówi się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło.

Kategoria: Moje artykuły | Dodał: BeataK (2013-05-07)
Wyświetleń: 749 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
godło
Wyszukiwanie

Copyright MyCorp © 2024
Kreator witryn - uCoz